PMI endeksinin açılımı Purchasing Manager Index’tir. PMI; satın alma yöneticileri endeksi olarak da isimlendirilmektedir. Şirketlerin satın alma yöneticilerinin mal ve hizmet satın alma eğilimlerinin görülebildiği PMI; büyüme tahminlerinin açıklanabilmesini sağlamaktadır. Ekonomik gösterge olarak en sağlıklı verilerin görülebildiği ve en çok takip edilen PMI; her ay yayımlanmaktadır. 19 temel endüstrinin 400’den fazla şirkette çalışan üst düzey yöneticileri tarafından cevaplandırılan bir ankete dayanan endeksidir. Yeni sipariş, üretim, istihdam, tedarikçilerin teslimat süreleri ve girdi stokları bu anketi oluşturmaktadır.
PMI Endeksinin Özellikleri Nelerdir?
PMI endeksinin nitelikleri aşağıdaki gibidir:
- 5 farklı endeksin ağırlıklandırılması ile elde edilen bir endekstir. %30 yeni sipariş, %25 üretim, %20 istihdam, %15 tedarikçilerin teslim süresi ve %10 girdi stoğu ile ağırlıklandırılmaktadır.
- Aylık olarak hesaplaması yapılan bir endekstir. Hesaplama yapılırken bir önceki ayın endeksi 50 olarak kabul edilmektedir. Dolayısı ile ilgili ay için endeks 50 çıkmış ise; önceki aya göre artış ya da azalmanın olmadığı şeklinde yorumlanmaktadır.
- İmalat PMI anketleri ayın ilk iş günü, inşaat PMI anketleri ayın ikinci iş günü, hizmet PMI anketleri ise ayın üçüncü iş günü yayımlanacak şekilde ayarlanmaktadır.
PMI Endeksinin Hesaplama Formülü Nedir?
PMI hesaplaması yapılırken kullanılan formül; PMI=(P1*1)+(P2*0.5)+(P3*0) olmaktadır. Burada P1; iyileşme bildiren unsurların yüzdesi olarak kabul edilmektedir. P2’nin anlamı; değişiklik olmadığını bildiren unsurların yüzdesidir. P3 ise; bozulma bildiren unsurların yüzdesi olarak kabul edilmektedir.
PMI için kritik kabul edilen eşik 50 iken, GSYH hesaplamasında bu 42 olmaktadır. 42’den yüksek çıktığında ekonomik genişleme olarak yorumlanmaktadır. 42’nin altında olması ise resesyona doğru gittiği şeklinde yorumlanmaktadır. 42 ile 50 arasındaki fark için ise; ekonomik toparlanma gücü veya GSYH’de düşüş yaşanması gibi yorumlamalar yapılabilmektedir.
PMI Endeksi Yorumlaması Nasıl Yapılmalıdır?
PMI verileri yorumlanırken; PMI endeksi eğer 50’nin altında ise bu gidişatın kötü olduğu anlamına gelmektedir. 50’nin üzerinde olması ise; ekonomide büyüme beklentisi olduğu şeklinde yorumlanmaktadır. PMI endeksinin 50 olması halinde ise; bir önceki aya göre bir değişiklik yaşanmadığı düşünülmelidir.