Momentumun anlamı, belirli bir zaman aralığında fiyat değişikliklerinin gücünü ölçmesi için oluşturulmuş ekonomi aracı olarak yapılabilir. Analiz indikatörleri arasında yer alan momentum, kullanımının kolay ve anlaşılır olması sebebiyle sıklıkla tercih edilir. Piyasalarda değişkenlik gösteren farklı koşulları bu indikatör aracına uyarlamak mümkündür. Her piyasada sık kullanılan göstergeler arasında yer alır. Devinim ve hızlılık anlamına gelen momentum, piyasalarda fiyat artış hızı olarak kullanılmaktadır. Piyasanın bir süre içinde artış veya azalış durumunu gösterir.
Momentum Hesaplaması Nasıl Yapılır?
Momentum hesaplama işlemi, belirli bir formül kullanılarak yapılır. Formülde son fiyat ile belirlenen süreç içerisindeki ilk fiyat birbirinden çıkarılır. Periyot süreci, burada elde edilecek sayının belirlenmesinde etkilidir.
Bu kapsamda 10 günlük bir periyot tercih edilmişse, 10 gün önceki kapanış fiyatının bugünkü kapanış fiyatından çıkarılması sağlanır. Bu çıkarma işleminde, 10 gün önceki fiyat bugünkü kapanış fiyatından büyükse, momentum sonucu negatif olacaktır. 10 gün önceki kapanış bugünkü kapanış fiyatından küçükse sonuç pozitif olacaktır. eğer 10 gün önceki kapanış ile bugün bilinen kapanış fiyatı eşitse, sonuç sıfır olacaktır.
Momentum Yorumlaması Nasıl Yapılır?
Momentum yorumlama işlemi, piyasaların yatırıma ne kadar uygun olduğunu göstermek için kullanılır. Fiyatın artıyor olması, momentumun yükseldiği anlamına gelmez. Bir hisse senedinin 10- 11- 12- 13 şeklindeki artışında, her gün 1 TL yükseliş meydana gelmektedir. Bu durumda momentum pozitif olacaktır. ancak sabit artış miktarı görüldüğünden momentum artıyor, denemez.
Piyasada Momentum Nasıl Kullanılır?
Momentumun kullanım şekli, trend ve aşırı alım satımların tespit edilmesinde, negatif ve pozitif uyumsuzlukların görülmesinde kullanılır. Momentum grafiğinde, 100 çizgisi bulunmaktadır. Bu çizgi, trend tespiti için önem taşımaktadır. Momentum çizgisi, 100 çizgisinin alt ve üstünde dalgalı şekilde bulunur. Momentum çizgisinin 100 altına düşmesi düşüş trendi anlamına gelir. Eğer momentum çizgisi 100 çizgisini aşağıdan yukarıya kesiyorsa burada alış trendi, yukarıdan aşağıya kesiyorsa satış trendi söz konusudur. Genellikle momentum göstergesinin hesaplaması yapılırken, 8 ya da 10 günlük değerler kayda alınır. Bu sayede belirli aralık küçültülerek daha uygun bir momentum değeri elde edilmesi sağlanır.